.
.


Sala 1Sala 3Sala 5Breu
Història


Inici


PETITA HISTÒRIA DEL MUSEU

El Museu fou inaugurat l'11 d'agost de 1994, i la seva creació ha estat possible gràcies a la contribució desinteressada i l'esforç continuat de molts arbocencs. L'any 1970 començà, per iniciativa popular, la recopilació d'obres de puntes al coixí cedides per particulars. En la primera època (1970-1973) es va encarregar d'aquesta tasca el rector de la població, mossèn Josep Torres, i s'aconseguiren reunir més de 250 labors, totes a través de donacions.
A partir de 1978 el fons del Museu queda sota custòdia del matrimoni Condis-Ferrer, i s'inicia una segona època d'incorporacions, bé per donacions o per adquisicions directes del Patronat Pro Futur Museu de Puntes al Coixí. Aquest Patronat es constitueix legalment l'any 1989.

L'ARBOÇ, TERRA DE BON VI I DE PUNTES AL COIXÍ

Es desconeix la data exacta en què es van començar a confeccionar puntes al coixí a l'Arboç, però sí que podem estar segurs que aquesta activitat ja es realitzava en el segle XVIII. L'època de més esplendor va des de la segona meitat del segle XIX fins al primer terç del XX. En aquests anys l'artesania de les puntes donava feina a la gran majoria de les noies i dones arbocenques. La gran finor i delicadesa de les peces feia que les nostres randes tinguessin un gran renom entre les cases de comerç a Barcelona dedicades a la distribució d'aquesta artesania.
Puntes sortides de les mans de treballadores de l'Arboç han arribat a totes les reines i governants dels últims cent cinquanta anys.

Avui dia el món de la punta al coixí viu una època de ressorgiment i de nova vitalitat arreu de Catalunya. Des de 1943 l'Arboç disposa d'una escola de puntaires, un element valuós per a difondre i mantenir aquesta bella tradició, ubicada just davant el Museu.
A l'entresòl de la Casa de Cultura hi ha la Botiga de les Puntes del Coixí, on podreu trobar-hi des de peces acabades fins a tots els complements necessaris per a fer puntes.Sala 2Sala 4VestíbulEntitats
.
.