.
.
Presentació
La dansa
FotografiesLA DANSA

La dansa ha estat sempre una manifestació popular que en els temps més remots tenia una significació màgica i pertanyia al ritu litúrgic.

Moltes d'aquestes danses populars eren executades dintre l'església.

Al nostre pais ja es troben referències detallades de la dansa en el segle XV. Algunes d'aquestes danses porten el nom de la localitat on són ballades, com la de Castellterçol o la de Campdevanol; d'altres el porten segons els personatges que hi intervenen, com la de gitanes, la de rentadores, les majorales, etc., i encara moltes són anomenades per algun motiu distintiu que els dansaires porten durant la dansa, com la de la coca, el ciri, la del ram i el vano, i moltes d'altres.

Generalment, aquestes danses van anar-se deixant de ballar, o bé quedaren molt degradades pel seu mal ús, fíns que de la majoria se'n perdé el record i fins i tot la pròpia música, en no haver-hi un manual o testimoni escrit de la forma que es ballaven.

Sortosament, al final del segle passat i al començament de l'actual hi hagué un moviment, impulsat per alguns folkloristes, que intentà retrobar les seves arrels i recuperar, potser d'una forma un xic fantasiosa, moltes de les danses que avui ballen els esbarts.


İTonUrpí 1997-2000
Història
Actuacions
Inici

.
.