.
.
HistorialActuacionsInici

LLOCS I MOTIUS D'ACTUACIÓ

Tots els estudiosos que han aprofundit en temes folklòrics coincideixen que aquest ball i moltes altres danses populars acostumaven a sortir al carrer, en les celebracions religioses del patró de la Parròquia, dins dels actes de les Festes Majors, les diades de Pasqua i, molt especialment, en la festivitat del Corpus.

Aquesta festa popular estava centrada en la processó, que anava precedida d'una part profana en la qual participaven els "entremesos", gegants, nans, dracs, àligues, cavallets, etc., així com diverses danses populars, entre elles el Ball de Bastons. Amb els canvis del temps i les costums, i la incorporació de noves formes de distracció, anaven desapareixent moltes d'aquestes danses i "entremesos" que s'utilitzaven per festejar les diades locals, i que hem trobat relacionades en la documentació antiga, i de les quals avui ja no en sabem res, a diferència del Ball de Bastons que sempre va tenir una presència destacada.

En l'actualitat, els motius per oferir una actuació pública del Ball de Bastons, són encara els mateixos de sempre. Participen en moltes festes religioses com poden ser la processó de Corpus, la festivitat del patró de la vila, i com a més important, la Festa Major amb exhibicions a la plaša de la vila i en les diferents cercaviles que s'organitzen juntament amb altres balls i "entremesos".

BALLS (a partir del 1939): La Creu, El Sera-aci o Sota-cama (Sarasí-Sarasà), La Panava o Ram Ram, El Xotis de l'Arboš, La Corrida, La Processó, La Roda, més tard anomenada Marxa Reial. A partir del 1976 fins 1991 amb la incorporació del mestre-graller vendrellenc Jaume Vidal i Vidal (Carboner): El Rotllet, ball fet el 1946 incorporat al nostre repertori en lloc de la Marxa Reial, l'any 1977. El Rossend (Super Rossend, diferent coreografia) dedicat al bastoner Rossend Mata i Miquel, estrenat el 1980. El Rib-Rob dedicat als bastoners Josep Ribas i Mestre i Robert Rovira i Ferré, estrenat el 1982. La Rotllana (la ballen vuit parelles) dedicada als ex-bastoners Joan Serres i Murtro, i Gabriel Carbó i Gonzalez, estrenat l'any 1984. La Clota dedicada al grup de noies del Ball de Bastons de l'Arboš, estrenat el 1986 (té lletra). La Rosanna, dedicada a les bastoneres vendrellenques Rosa Maria Marcé i Anna Nin, estrenada pels bastoners vendrellencs l'any 1981, i incorporada més tard al nostre repertori. La Petita Xènia, (la podeu escoltar mentre llegiu aquestes lletres), estrenada per la XXVIII Trobada de Bastoners el 26-06-1993, té lletra. La Glossa Musical al 9 de juny de 1808, estrenada l'any 1995. El Vicentet, (música del graller banyerenc Vicenš Lara i Bujaldon) estrenat l'any 1987. El Gegant del Pi, incorporat per la Trobada de Bastoners, celebrada a Montmeló, l'any 1992. Durant els Jocs Paralímpics de Barcelona (3-09-1992) estrena d'una música nova. Recuperació de velles melodies d'altres arxius. Incorporacióˇ del Vicenš Lara i Bujaldon de Banyeres. 1987 incorporaciˇ de Jaume Valles i Guell (timbaler) del Vendrell. 1991 incorporacióˇ del graller Jordi Inglada i Torrents de Banyeres.ArbocencsTrobades
.
.